L1 TV

01:00:

Volg ons ook via

  • Twitter
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIN
  • L11
Header

Limburg Doc

Zaterdag 18:00 uur
Zondag 11:00, 13:00, 15:00 uur

L1 besteedt al jaren aandacht aan het genre documentaire, onder meer met steun van het Mediafonds.

Door Limburg Doc krijgen documentaires structureel aandacht bij L1.

Er worden nieuwe documentaires in deze rubriek uitgezonden, maar er is ook plaats voor bestaande producties.

L1 wil met Limburg Doc tevens platform bieden aan jonge documentairemakers uit de regio. De serie is mede mogelijk gemaakt met extra steun van Stichting Omroep Limburg.

L1 is ook partner van Cinesud, platform voor filmmakers in Limburg,

Limburg Doc - 25 en 26 april

L1 zendt een portret uit van Ria van Eyk, de in Venlo geboren textielkunstenaar. Haar werk is in vele belangrijke musea te zien en zij ontwierp het sterrenhemeltapijt in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Het portret van Ria van Eyk (1938) is te zien in de serie Limburg Doc op zaterdag 25 april om 18:30 uur en zondag 26 april om 11:30, 13:30 en 15:30 uur. Het programma is gemaakt door Charlotte Ebers.

De Venlose kunstenaar studeerde eind jaren vijftig aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na enige jaren in Denemarken en IJsland werkzaam te zijn geweest, keerde zij terug naar Nederland. In de jaren daarna werkte zij aan een consistent oeuvre van wandkleden, schilderijen, tekeningen en monumentale werken in opdracht. Naast haar kunstenaarschap was zij als docent verbonden aan de academies in Eindhoven, Krefeld (D) en 's-Hertogenbosch.

In 2010 kreeg Ria van Eyk van toenmalig koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschappen in de Huisorde van Oranje. Een van haar grote werken is het sterrenhemeltapijt in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam, dat zij tussen 1996 en 1999 ontwierp en realiseerde.

Behalve in particuliere collecties bevindt Van Eyks werk zich in de collecties van onder andere het TextielMuseum Tilburg, Museum Kröller-Müller in Otterlo, het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch en het Stedelijk Museum in Amsterdam.Vorig jaar kreeg ze van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de Beeldende Kunstprijs 2014 voor haar gehele oeuvre.  Uit het juryrapport: ‘Haar lange en consistente oeuvre kenmerkt zich door eenvoud en helderheid in vorm en materiaal, zowel in de textielkunst als in haar schilderijen. Bijzonder is ook haar zoektocht naar het spanningsveld tussen pure vorm en persoonlijke lyriek. Bovendien is zij door haar docentschap aan academies in binnen- en buitenland van belang voor de generaties na haar.’

Laatste uitzending