L1 TV

01:00:

Volg ons ook via

  • Twitter
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIN
  • L11
Header

Unieke historische mijnenfilms op 22 april in Sittard

Het Beeld voor Beeld-festival presenteert op 22 april in in filmhuis Het Domein in Sittard unieke historische mijnenfilms uit de archieven van EYE en Beeld en Geluid, met live muziek door gitarist Joep Pelt.

Als kind van Limburgse ouders groeide de Amsterdamse zanger-gitarist Joep Pelt op met de muziek van Carboon. Een van zijn oudste herinneringen is dansen in zijn vaders armen op Witste Nog Koempel ('Herinner je je nog, mijnwerker'). Dit jaar speelt Joep de muziek opnieuw in Limburgse theaters, samen met de originele bandleden van Carboon. Het programma is een groot succes. Blijkbaar is de muziek verankerd in het Limburgse collectieve geheugen.

Voor het programma van vanavond speelt Joep bij de zwijgende films speciaal door hem gearrangeerde muziek, geïnspireerd door de verhalen en herinneringen uit de mijnstreek. Tussen de films door verhaalt Joep over zijn gevoelens voor dit land van zijn (voor)ouders.

Het unieke historische filmmateriaal, daterend van 1916 tot en met 1927, geeft een prachtig beeld van de gloriejaren van de Limburgse mijnbouw: de technologische vooruitgang, de bijzondere architectuur van zowel de mijnen als de mijnwerkersdorpen, de economische voorspoed, de kameraadschap van de mijnwerkers, maar ook de zware en smerige arbeid en de dood die in iedere mijngang loerde. De films zijn speciaal voor dit programma gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor vertoning door het EYE Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 

Films:
1) Staatssteenkoolmijnenbedrijf Heerlen (Otto van Nijenhoff, 1927, 17 minuten)
Deze verkorte versie van Otto van Nijenhoff’s beroemde documentaire over de Nederlandse staatsmijnen (DSM) in Heerlen toont de bouw van mijnschachten en –gangen. We krijgen ook een indruk van het dagelijks leven van de mijnwerkers.
2) Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 2 (1927, 6 minuten)
Koningin Wilhelmina brengt samen met haar echtgenoot en dochter, prinses Juliana, een bezoek aan staatsmijn Maurits. De Koninklijke familie bezoekt een mijnwerkersdefilé te Heerlen. Passeren van een groot aantal praalwagens.
3) Steenkool: Het zwarte goud (Ludwig Beck, 1925, 26 minuten)
Documentaire over de steenkoolmijn 'Willem Sophia' te Spekholzerheide. Mijnwerkers dalen af en laden steenkool in wagentjes die worden aangedreven door een stoomlocomotief of paarden. Eenmaal boven wordt de steenkool gewassen en klaar gemaakt voor transport.
4) Bruinkoolvelden Carisborg (1916, 5 minuten)
Korte film over de winning en transport van bruinkool in Heerlen.
5) Begrafenis slachtoffers mijnramp (1925, 2 minuten)
Zaterdag 14 november 1925. Drie mijnwerkers komen om als een mijningang in Heerlen instort. Het Polygoon-journaal toont beelden van de begrafenis te Voerendaal. Muziekkorpsen, mijnwerkers, vertegenwoordigers van de katholieke kerk, notabelen en brandweermannen met fakkels vormen de rouwstoet.
6) Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 1 (1927, 12 minuten)
De koninklijke familie arriveert bij een voor deze gelegenheid aangelegd perron op het spoorwegemplacement van de mijn en wordt hartelijk ontvangen door de lokale gemeenschap. In speciale kleding daalt het koninklijk gezelschap vervolgens met de lift af naar de mijngang, die op 548 meter ligt.

Dit programma kwam tot stand met steun van: Het Jaar van De Mijnen M2015, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, VSBfonds, Provincie Limburg, Fonds 21, NPO Doc, Museum Het Domein Sittard, Discovery Center Continium Kerkrade, Museum Land van Valkenburg.
Voor een impressie van het programma:

Advertenties

Tijd Titel
10:03 Test (ook bij Plat)
12:34 Laptops dierenasiel Maastricht gestolen
12:31 Nul
12:31 1
12:31 2
12:31 3
12:31 4
12:31 5
12:31 6
12:31 7
12:27 8
12:26 9
12:26 10
12:26 11
12:26 12