L1 TV

01:00:

Volg ons ook via

  • Twitter
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIN
  • L11
Header

Geschiedenis L1

Opbouw
Op kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld Beek ("Radio Baek") was dagelijks de Regionale Omroep Zuid (R.O.Z.) te horen.
Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool.

Apart
Al binnen een jaar werd de Limburgse zender samen met de Regionale Omroep Noord en Oost (voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland) een apart onderdeel van de Nederlandse Radio Unie, waarin de landelijke omroepverenigingen samenwerkten.

R.O.Z.
De NRU werd NOS. Pas rond 1980 ontstonden, los van de NOS, nieuwe regionale omroepen. Na enig verzet werden ook de NOS-omroepen verzelfstandigd. De RONO werd gesplitst in vijf provinciale omroepstichtingen. De R.O.Z. werd in 1988 de Stichting Omroep Limburg.

Fusie
Begin 1997 begon TV8 op de Limburgse kabel, een commerciële omroep die gesteund werd door de Limburgse kranten. In september 1997 kreeg Omroep Limburg een televisiepoot.
De provincie Limburg besloot dat beide omroepen samen op één kanaal moesten uitzenden. L1 Radio en TV ontstond eind juni 1999.
Luister hier naar de eerste radio-uitzending van L1, op 29 juni 1999 >>
Meer over de begintijd van de Limburgse televisie ziet u hier >>

Omroep Limburg
Overigens bestaat de Stichting Omroep Limburg nog steeds: ze is de houdster van de zendmachtiging en bepaalt daarom het programmabeleid. De L1 Omroepbedrijven voeren het programma uit. L1 werkt onder de publieke zendmachtiging van de Stichting Omroep Limburg, maar de uitvoerende bedrijven zijn publiek-privaat. Aandeelhouders zijn Media Groep Limburg, Essent en Stichting Omroep Limburg.